top of page

OM MIG

 

Anna-Klara Mehlich heter jag som skrivit böckerna om Aina i Gunga-serien. Jag är 43 år och bor med min familj i Enskede utanför Stockholm.

 

Att skriva böcker är något av det roligaste jag vet. Det är som ett stort äventyr och även om jag i stora drag bestämt mig för vad som ska hända i boken, blir jag alltid överraskad. För karaktärerna säger ofta saker som jag inte planerat och oväntade händelser dyker upp hela tiden.

 

Innan jag började arbeta med böcker på heltid arbetade jag som kommunikatör på en myndighet som arbetade med funktionshindersfrågor. Vi jobbade för att alla människor, oavsett funktionsförmåga, ska kunna leva bra liv, med samma rättigheter och skyldigheter som alla invånare i Sverige. Det handlar om mänskliga rättigheter. Det är en fråga som jag brinner för och tycker är jätteviktig. Att vi alla har samma rättigheter och skyldigheter, oavsett var vi kommer ifrån, vilken ålder vi har, om vi är pojke eller flicka, vilken religion vi tillhör, vem vi blir kär i eller vilken funktionsförmåga vi har.

 

Tankar kring dessa frågor dyker även upp i mina böcker. Där har teckenspråk en särskild roll. Det är det språk Aina och hennes vänner pratar när de inte vill att någon annan ska förstå eller när ljudet är så dånande högt att de inte kan prata med varandra. I böckerna eftersträvar jag att undvika stereotypa sätt att beskriva karaktärerna.

 

Mina böcker tar ofta upp ämnen som jag tycker är viktiga, såsom hur många ständigt lever i tidspress och stress, miljö och klimatförändringar samt tolerans och mångfald. Min förhoppning är att det kan få den som läser böckerna att reflektera och diskutera.

 

Förutom att skriva böcker arbetar jag som skribent, strategisk kommunikatör och projektledare. Jag driver även sedan januari 2016 förlaget Barfotaböcker AB. Förra året ansvarade jag för att bygga upp barnverksamheten till Liljevalchs stora utställning Utopian Bodies. Innan dess har jag bland annat arbetat som kommunikatör på myndigheterna Handisam och Handikappombudsmannen, pressansvarig på Danmark turistråd, medialärare, manusförfattare på Bonnier Kunskap och reporter på TV 4 Skaraborg. 

 

När jag inte arbetar med böcker är jag gärna med familj, släkt och vänner. Jag fotograferar och sjunger. Dessutom spelar jag improvisationsteater. Det är bland det roligaste jag vet. Det ger massor av energi och skratt. 

 

Sedan åker jag även till Dalsland också. I en liten by långt ute på landet där det bara är äkrar, ängar, hagar och skogar så långt ögat kan nå, har vi en släktgård. Den platsen är inspiration till Solsäter, där böckerna om Aina utspelar sig. Där vet man aldrig vad som kan hända, allt magiskt kan ske. För det var faktiskt där det en natt dök upp en okänd kvinna i gungstolen ... 

bottom of page